Jak zakończyć działalność w serwisie Allegro?

Użytkownik Allegro może zakończyć działalność w serwisie przez:

  • odstąpienie od umowy,
  • rozwiązanie umowy,
  • zamknięcie konta.

Odstąpienie od umowy.

W ciągu 10 dni od rejestracji użytkownik może odstąpić od umowy z Allegro bez podania przyczyn, o ile nie wykonał w tym czasie żadnej czynności na Allegro. Dotyczy to w szczególności złożenia oferty kupna, wystawienia przedmiotu na sprzedaż, wypowiedzi w Cafe Allegro oraz kontaktu z innym użytkownikiem za pośrednictwem formularzy Wyślij e-mail do tego użytkownika bądź Zadaj pytanie sprzedającemu.

Aby odstąpić od umowy, należy wypełnić formularz lub przesłać stosowne oświadczenie w formie pisemnej bądź elektronicznej. Prośba zostanie rozpatrzona w ciągu maksymalnie 20 dni roboczych.

Skorzystanie z jakichkolwiek usług Allegro po wypełnieniu formularza lub przesłaniu oświadczenia będzie równoznaczne z rezygnacją z odstąpienia od umowy.

Rozwiązanie umowy

Aby rozwiązać umowę z serwisem, wypełnij odpowiedni formularz Rozwiązanie umowy powoduje niedostępność większości funkcji serwisu. Niemożliwe jest: składanie ofert kupna (a także zmiany wysokości złożonych ofert kupna), wystawianie przedmiotów na sprzedaż, wystawianie komentarzy, kontakt z Użytkownikami przez formularz.
W momencie rozwiązania umowy oferty kupna i trwające aukcje nie zostaną usunięte. Wystawione przedmioty będą widoczne do czasu ich zakończenia na zasadach obowiązujących przed anulowaniem umowy. Po rozwiązaniu umowy będzie możliwość logowania na swoje konto przy zastrzeżeniu, że dostępne będą funkcje serwisu, które są pomocne przy finalizacji transakcji, czy regulowaniem należności wobec Allegro.

Zamknięcie konta

Aby usunąć dane osobowe i zamknąć konto w Allegro, wypełnij formularz usunięcia danych. Możesz to zrobić po 30 dniach od zakończenia ofert, w których brałeś udział (jako sprzedający bądź kupujący). W formularzu będziesz mógł zamówić zestawienie transakcji za cały okres aktywności na Allegro. Prześlemy Ci je e-mailem w ciągu 24 godzin. Twoja prośba o zamknięcie konta zostanie rozpatrzona w ciągu maksymalnie 20 dni roboczych od wypełnienia formularza.

Po zamknięciu konta nadal będą dostępne otrzymane i wystawione przez Ciebie komentarze, data rejestracji oraz ostatniego logowania.

Jeżeli korzystałeś z Allegro w sposób niezgodny z przepisami prawa lub Regulaminem Allegro, jeżeli nie uregulowałeś należności wobec serwisu, nie wypłaciłeś środków z PayU albo nie zrealizowałeś wszystkich zawartych umów - Twoje dane mogą zostać zachowane m.in. w celu ustalenia odpowiedzialności i uniemożliwienia dalszego niedozwolonego korzystania z naszych usług. Podstawą zachowania danych osobowych jest art. 19 ust. 2 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Napisz do nas! Nie znalazłeś odpowiedzi w Pomocy?
Skontaktuj się z nami